Kara Dutun Sağlığa Faydaları, Kullanım Alanları ve Yan Etkileri
“Zihin ve beden ayrı değildir. Birini etkileyen diğerini etkiler”. Dutlar sayısız sağlık yararı ile doludur. Dut, sindirim sağlığını iyileştirmeye, kolesterolü düşürmeye, kan şekeri seviyesini kontrol etmeye, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
Dut yemek kanser riskini azaltmada ve kan dolaşımını iyileştirmede, anemiyi iyileştirmede, görüşü iyileştirmede, daha iyi bir kalp sağlığını korumaya, beyin sağlığını iyileştirmede, bağışıklık gücünü artırmada ve kemik dokusu oluşturmada yardımcı olur.
Karadut yapısı böğürtlen veya loganberry'ninkine çok benzer. Greyfurt tadındadırlar. Meyve ailesinin tüm üyelerinin en sulularıdır. Etli, lezzetli ve suludurlar. Hafif, tatlı bir tada sahiptirler.
KaraDutlar tek meyve değildir. Aslında her bir karadutun birlikte olduğu salkım şeklinde meyvelerdir. Meyveler bir küme halinde bulunur ve merkezi bir eksen etrafında eşmerkezli olarak düzenlenir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilirler.
Yüzlerce tür olmasına rağmen, çoğunlukla üç tür tanınır - beyaz dut (Morus Alba), kırmızı dut (Morus rubra) ve kara dut (Morus nigra).
*Karadutun Besin Değeri
Bu meyvelerin kalorisi daha azdır (100 gramda 43 kalori). Polifenol pigment antioksidanları, mineraller, vitaminler, lipidler, protein, diyet lifi, yüksek su içeriği vb. içeren sağlık arttırıcı bitki besleyici bileşiklerden oluşurlar.
Çeşitli dutların beslenme profilleri hemen hemen aynıdır. Dutlar zengin K vitamini ve C vitamini kaynağıdır ve az miktarda A vitamini ve E vitamini içerir.
Ayrıca Riboflavin içerirler. Mükemmel bir demir kaynağıdırlar. Potasyum, manganez, magnezyum, fosfor, sodyum ve çinko gibi iyi mineral kaynaklarıdır. Önemli ölçüde yüksek miktarda antosiyanin içerirler. Ayrıca resveratrol ve zeaksantin içerirler.
Farklı dut türleri mevcuttur ve bunlar arasında "karadut" daha popülerdir. Karadut meyvesi faydaları birçok sağlık yararı sunar. Karadut yemeye veya organik karadut suyu içmeye başlayın, tüm bu besin değerlerini alır. Karadut yan etkileri ve yetiştirme detaylarını da tartışacağız.
*Karadut sindirime iyi gelir
Karadut diyet lifi içerdiğinden, dışkıyı kabartarak ve yiyeceklerin sindirim sistemi yoluyla hareketini kolaylaştırarak sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Sonuç olarak, kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarının giderilmesine yardımcı olurlar. Sağlıklı sindirim, optimum kiloyu korumak için gerekli bir gerekliliktir. Bu nedenle, kilo verme programları için mükemmel dutlardır.
*Karadut kolesterol seviyesini düşürür
Dut çayı ve dut yaprağı ekstresi içerek kötü kolesterolü düşürebilir ve böylece kalp damar hastalıklarını önleyebilirsiniz.
*Bağışıklık sistemine iyi gelen karadut
Karadut, makrofajları aktive etmeye yardımcı olan ve bağışıklık sistemini uyararak sağlık tehditlerine karşı tetikte tutan alkaloidler içerir. Bu meyvelerin içerdiği C vitamini aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren bir besindir.
*Karadut kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Beyaz dut, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılanlara benzer bazı kimyasallar içerir. Bu bileşikler, şekeri parçalayarak ve kana emilmelerini sağlayarak kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur.
* Karadut kan dolaşımını iyileştirir
Çileklerde bulunan antioksidanlar, damarları esnek ve geniş tutarak kan damarlarının işleyişini geliştirmeye yardımcı olur. Sonuç olarak, kan akışı engellenmez ve kalbe ve vücudun diğer bölgelerine serbest kan akışı olur.
*Karadut mükemmel bir demir kaynağıdır, kırmızı kan hücresi üretimini arttırır ve kansızlığı iyileştirmeye yardımcı olur. Bu meyvelerdeki polifenoller kan damarlarını sağlıklı tutar. Burada bulunan potasyum gibi mineraller kan basıncını düşürür.
*Karadut gözler için iyidir
KaraDut, gözlerimizi oluşturan hücrelerdeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan zeaksantin içerir. Ayrıca retinayı zararlı ultraviyole ışınlarından korur. Mevcut karotenoidler, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
*Karadut beyin sağlığını destekler
Beynin kalsiyum ihtiyacı onu sağlıklı tutan dutlardan karşılanır. Dut ayrıca Alzheimer için mükemmel bir tedavidir.
* Karadut - Zengin antioksidan kaynağı
Karadut, kalp risklerini azaltmaya yardımcı olan doğal bir antibiyotik olduğu bilinen resveratol adlı yüksek konsantrasyonda güçlü bir antioksidan içerir.
*Karadut kanser riskini azaltır
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, karaduttaki antioksidanların oksidatif stresi azaltmada etkili olduğunu ve kanser riskini azaltma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Kara Dutun Kullanım Alanları
Karadut, lezzetli smoothie'ler, reçeller ve atıştırmalıklar hazırlamak için mükemmel malzemelerdir. Karadut aynı zamanda etkili bir cilt ve saç bakım maddesidir. Lekeleri ve koyu lekeleri azaltmaya yardımcı olurlar. Karadut kökü özleri tahriş olmuş cildi yatıştırır. Karadut ayrıca saç büyümesini destekler ve saç renginin korunmasına yardımcı olur. Karadut ipekböceği için bir besindir, bu da onu ipek üretimi için ekonomik olarak önemli bir bitki yapar.
*Karadutun Yan Etkileri ve Alerjileri
Orta derecede dut yemek sağlık için faydalıdır. Ancak Amerikan Diyabet Derneği tarafından yapılan bir teste göre, çok fazla dut yemenin ölümcül olabileceği bulundu. Kan şekeri seviyesini tehlikeli derecede düşük bir seviyeye düşürebilir.
Karadut özünün ciltte kullanılması riski de vardır. Kanserojen yan etkilere sahip olduğuna inanılan kürtaj içerirler. Karbonhidratların ve triaçilgliserolün emilimini engellediği bildirilmiştir. Karadutun hipoglisemi riskini arttırdığı görülmüştür.
*Karadut Yetiştiriciliği
Dut, yaprak döken, odunsu çok yıllık bir bitkidir ve derin bir kök sistemine sahiptir. Dut meyvesinin kökeni dünyanın farklı yerlerindedir. Kırmızı dut Amerika Birleşik Devletleri'ne, karadut ise Batı Asya'ya, özellikle Anadolu'ya özgüdür.
Beyaz dutun Çin menşeli olduğu kabul edilir ve çoğunlukla tropikal iklime sahip ülkelerde yetiştirilir. Beyaz dut her türlü toprakta iyi yetişir. Toprak asitliği asidik ila alkali arasında değişebilir. Genellikle kuraklığa dayanıklıdır ancak nemli ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder.
Karadut yüksek oranda tuza dayanıklıdır. Otuz ila elli metre boyunda büyür. Kırmızı dut ağaçları, dik ve yayılan bir gölgelik ile otuz beş ila elli metre boyunda büyür. Bu ağaçlar en iyi zengin topraklarda yetişir. Karadut otuz beş metre boyunda büyür ve ılıman iklime sahip bölgelerde tuza dayanıklıdır. Sıcak, nemli ve iyi drene edilmiş toprakları tercih ederler. Karadut tohumlardan yetiştirilebilir.
*Organik Karadut temini için Türkiye Biyologlar Derneği araştırmaları sonucu Egenin incisi Tire’de ortak çalışmalarını başlattı..
turkbioder@gmail.com
Uzman Biyolog Dr. İhsan Soytemiz
Türkiye Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Comments